پیامدهای بحران بانکی آمریکا و فاصله گرفتن کشورها از دلار آن

۱۴ فروردین ۱۴۰۲

در هفته‌های اخیر بانک‌های آمریکایی درگیر بحرانی هستند که عواملی همچون افزایش مداوم نرخ بهره، زیان‌های تحقق نیافته در ترازنامه بانک‌ها و سپرده‌گذاران بیمه نشده در ایجاد این وضعیت آشفته دخیل بوده‌اند. ورشکستگی بانک سیلیکون ولی، آغازگر بحران اعتبار در سراسر سیستم بانکی آمریکا بوده است. بر اساس یک مطالعه اخیر، ۱۸۶ بانک، معادل ۵٪ از کل بانک‌های آمریکایی با خطر ورشکستگی روبرو هستند و سپرده‌گذاران بیمه نشده در حال حاضر نگران از سپرده‌های خود هستند.

در واکنش به این اتفاقات این هفته در حوزه جهانی، کشورهای مختلف در تلاش برای فاصله گرفتن از دلار آمریکا بوده‌اند. برای این منظور، عربستان سعودی با چین، روسیه، هند، پاکستان و چهار کشور آسیای مرکزی وارد اتحاد تجاری شده است. علاوه بر این، چین و فرانسه معامله‌ی تجارت گاز LNG را با استفاده از یوان چین تکمیل کرده و وابستگی به دلار آمریکا در تجارت انرژی خود را کم کرده است. این هفته همچنین کشورهای آسیای جنوب شرقی آسیا (اتحادیه آسه آن) تصمیم گرفته‌اند استفاده از دلار، یورو، ین و پوند انگلیس را برای تسویه حساب‌های مالی کاهش دهند و به جای آن از ارزهای رایج خود استفاده کنند. هند نیز به جای دلار آمریکا، مبادلات تجاری خود با برخی کشورها را با روپیه هند انجام می‌دهد.

کشورهای دیگری نیز به چرخه کناره گیری از دلار آمریکا برای انجام مبادلات تجاری خود پیوسته‌اند. اتفاقاتی که نشان‌دهنده بحران عمیق اقتصادی در آمریکا است، سبب شده که کشورها سعی کنند با کنار گذاشتن دلار آمریکا از عواقب این بحران در آینده در امان بمانند. از همین رو برخی از کشورها سعی دارند ذخایر ارزی خود را با ارزهای دیگری به غیر از دلار و یورو جایگزین کنند؛ مانند برزیل که اعلام کرد یوان چین با پیشی گرفتن از یورو به دومین ارز بزرگ در ذخایر خارجی این کشور تبدیل شده است.

واکنش‌ها و انتقادات از بحران جاری بانکی در آمریکا و عملکرد رئیس جمهور این کشور به شدت افزایش یافته است. دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا نیز می‌گوید: «بایدن مستقیماً مسئول ورشکستگی بانک‌ها و ایجاد یک فاجعه اقتصادی است و قطعا اوضاع بدتر خواهد شد.» بحرانی که بایدن رئیس جمهور این کشور نیز به آن اذعان دارد و می‌گوید بحران بانکی «هنوز تمام نشده است.»

یعقوب قریشی

ارشد روابط بین‌الملل خوندم که قبلاً برای سایت‌های سیاسی قلم می‌زدم. اما دنیای رمزارزها و بلاک‌چین آنقدر مرا مجذوب خود کرد که تصمیم گرفتم مسیر شغلی‌ام را ...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *