پادکست مقاله «پالس‌چین؛ یک حرف تازه در صنعت بلاک‌چین»

پالس‌چین؛ یک حرف تازه در صنعت بلاک‌چین

نقد و بررسی
زمان مطالعه : 5 دقیقه

این روزها، بحث کارمزدهای سرسام‌آور شبکه اتریوم مجددا داغ شده است. احتمالا اگر شما یکی از کاربران این شبکه باشید، بارها بخاطر این کارمزدهای غیرمنطقی از انجام تراکنش خود منصرف شده‌اید و یا به امید کاهش آن، ساعت‌ها و یا روزها صبر کرده‌اید. در چند هفته اخیر که از یک طرف، نشانه‌ها از صعودی شدن بازار خبر می‌دهند و از طرف دیگر جو تبلیغاتی سلبریتی‌ها یا برخی رسانه‌ها حول میم‌کوین‌های جدید شدت گرفته است، بار دیگر با شلوغ شدن شبکه‌ی اتریوم مواجه شده‌ایم.

 

کارمزدهای زیاد اتریوم در زمان شلوغی شبکه

 

بلاک‌چین اتریوم، یکی از ایمن‌ترین و در عین حال پرترافیک‌ترین بلاک‌چین در صنعت ارزهای دیجیتال محسوب می‌شود. این ترافیک بالا، یکی از مهم‌ترین دلایلی است که باعث افزایش شدید کارمزدها می‌شود. برای درک این موضوع، می‌توانید تصور کنید که ولیدیتورها، بلاک‌های یک شبکه را به افراد (تراکنش‌کنندگان) میفروشند. بنابراین، زمانی که تقاضا برای استفاده از فضای هر بلاک افزایش پیدا کند؛ بالطبع این فضا ارزشمندتر می‌شود و اولویت با کسی است که حاضر به پرداخت پول بیشتری باشد.

 

  • در یک شبکه‌ی بلاک‌چینی بر پایه اثبات سهام (PoS)، ولیدیتور (Validator) کسی است که وظیفه تایید تراکنش‌ها و تولید بلاک را دارد.

 

عموما هر بلاک‌چین، محدودیت یا سقف خاصی برای تعداد تراکنش ها در یک بلاک تعیین می‌کند. همچنین سرعت تولید بلاک‌ها نیز تقریبا ثابت است. این دو مولفه، تعداد تراکنش‌هایی که شبکه قادر یا مجاز به پردازش آن‌ها است را محدود می‌کند. این تعداد برای شبکه اتریوم، به طورمیانگین 12 تراکنش بر ثانیه (TPS) است. پس ولیدیتورهای اتریوم اگر بخواهند هم نمی‌توانند به طور قابل توجهی سرعت خود را افزایش دهند.

 

در زمان شلوغ شدن شبکه انجام تراکنش‌ها را می‌توان به رقابت در یک حراجی تشبیه کرد که افراد برای برنده شدن به طور تصاعدی مبالغ بالاتری را پیشنهاد می‌دهند. بدیهی است، هر چه توان عملیاتی یا تعداد تراکنش‌های پردازش شده در واحد زمان بیشتر شود، مسلما از حجم ترافیک شبکه و به دنبال آن از میزان کارمزدها نیز کاسته می‌شود.

 

تاکنون هنگام اعمال هر به روزرسانی در شبکه‌ی اتریوم، عده‌ی کثیری از افراد جامعه خوش‌بینانه منتظر افزایش سرعت تراکنش‌ها و کاهش کارمزدها بود‌ند که عملا این یک تصور اشتباه بوده است. چرا؟

 

انتظار اشتباه برای کاهش کارمزد‌های اتریوم

 

این به‌روزرسانی‌های اخیر عمدتا در راستای مهاجرت اتریوم به شبکه‌ای بر پایه‌ی اثبات سهام و با هدف حذف فرایند ماینینگ و کاهش مصرف برق شبکه انجام شده است و این مسائل به هیچ یک از مولفه هایی که بر روی سرعت شبکه و کارمزد تراکنش‌ها تاثیرگذار است، ارتباطی ندارد. چه‌بسا که داده‌ها هم مهر تاییدی بر این موضوع می‌زنند. پس از آخرین به‌روزرسانی اتریوم (شاپلا)، کارمزد تراکنش‌ها نه تنها کاهش بلکه فقط در طی 30 روز، بیش از 150 درصد افزایش یافته است. (منبع)

 

تاکنون به روزرسانی خاصی برای کاهش کارمزدها بر روی شبکه اتریوم اعمال نشده است. بنابراین، باید پروژه‌هایی به بازار معرفی شوند که بتوانند فشار را از روی این شبکه‌ی شلوغ بردارند. اگرچه، طی این سال‌ها پروژه‌های بلاکچینی زیادی برای حل این مشکل راه‌اندازی شده‌اند؛ اما اکثر آن‌ها شبکه‌های متمرکزی بودند که امنیت را به خطر می‌انداختند، زیرساخت باکیفیتی نداشتند و یا موفق به جذب کاربر نمی‌شدند.

 

پالس چین و امید به تراکنش‌هایی ارزان‌تر

 

پالس چین (PulseChain)؛ یکی از پروژه‌های پیش‌رو در صنعت است که شاید بتواند با مکانیزم‌های خود برخی از مشکلات اتریوم را بهبود بخشد. پالس چین بلاک‌چینی کاملا غیرمتمرکز و بر پایه مکانیزم اثبات سهام است. این بلاک‌چین یک  هارد فورک از شبکه اتریوم است که وعده‌ی تراکنش‌هایی ارزان‌تر و سریع‌تر را به افراد جامعه داده است.

 

در پالس چین ظرفیت هر بلاک نسبت به شبکه اتریوم افزایش یافته است. در 6 می (16اردیبهشت) داده‌های موجود در تست‌نت چهارم این پروژه نشان می‌دهند که طی 24 ساعت، بیش از 4 میلیون تراکنش و به عبارتی در هر ثانیه 53 تراکنش را پردازش کرده است. در واقع، در این بازه زمانی، تراکنش‌های پردازش شده توسط شبکه پالس چین 4 برابر بیشتر از اتریوم است. از طرف دیگر طبق اطلاعات موجود در وب‌سایت رسمی پالس چین، سرعت تولید هر بلاک افزایش 17 درصدی نسبت به اتریوم خواهد داشت.

 

 

با این اوصاف، حداکثر تراکنش‌هایی که شبکه اتریوم قادر به پردازش آن‌ها است، حدودا یک میلیون و در پالس چین بیش از 4.6 میلیون می‌باشد و این مساله عملا حجم تراکنش‌های تایید نشده که در صف انتظار هستند را کاهش می‌دهد. در نتیجه، می‌توان امیدوار بود که کارمزدها به مقدار قابل توجهی کاهش یابد.

 

و اما مهم‌ترین مزیت‌ پالس چین نسبت به سایر فورک‌های اتریوم این است که تمامی داده‌های موجود در شبکه اتریوم عینا در شبکه پالس چین کپی خواهند شد. بدین ترتیب، در شبکه پالس چین یک نسخه کاملا رایگان از توکن‌های موجود در شبکه اتریوم، به دارندگان آن‌ها اعطا می‌شود. این ایردراپ را می‌توان یک مشوق هوشمندانه برای جذب میلیون‌ها کاربر در نظر گرفت.

 

کلام آخر

 

این مطلب صرفا جهت بررسی یکی از پروژه‌های بلاک‌چینی این صنعت بوده که بر اساس گفته‌های تیم آن و همچنین اطلاعات موجود در وب‌سایت رسمی آن گردآوری شده است. با این حال، شبکه اصلی هنوز راه‌اندازی نشده است و عوامل زیادی به موفقیت این پروژه بستگی دارد.

 

خوانندگان بلاک‌پست باید درنظر داشته باشند که ذکر نام برخی پلتفرم‌ها و توکن‌ها در مطالب این رسانه نباید به عنوان پیشنهادی برای استفاده و یا سرمایه‌گذاری در آن‌ها تلقی شود.

 

 

 

ملیحه حسینی

من در رشته متالوژی صنعتی تحصیل کردم. از سال 1401 تصمیم گرفتم در رسانه بلاک‌پست به تولید محتوا در مورد فناوری بلاک‌چین و صنعت جذاب ارزهای دیجیتال بپردازم. سعی میکنم تا ...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *